Comuna Florești|

Obiective turistice

  • Cetatea Fetei (Cetatea Floreşti) a fost o cetate construită în apropiere de localitatea Floreşti, lângă municipiul Cluj-Napoca, și este cel mai vechi monument istoric de pe teritoriul comunei.

Cetatea a fost construită de către episcopii Transilvaniei în anul 1241, drept punct de pază şi observaţie în faţa invaziilor tătarilor. Cetatea a fost dărâmată în 1437, în perioada răscoalei ţărăneşti de la Bobâlna. În clipa de faţă mai există doar o serie de ruine şi o gaură de puţ din care porneşte un tunel subteran, blocat la câţiva metri de o poartă din fier. Conform unei legende locale, din acel loc ar porni un tunel care leagă cetatea de biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Acest fapt nu a fost însă confirmat de arheologi

Numele cetăţii provine dintr-o legendă locală: se spune că în timpul invaziilor tătare o fată din sat a fost prinsă de tătari şi în ciuda torturilor nu a dezvăluit locul în care se ascunseseră oamenii din sat. În amintirea sa cetatea a fost denumită Cetatea Fetei.

În 2004 ANL a construit în zonă un cartier de locuinţe, care a fost denumit Cartierul Cetatea Fetei.

  • Bustul lui Gheorghe Șincai, opera sculptorului Virgil Fulea, dezvelit în anul 1978 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înființarea primei școli în limba română în satul Florești.
  • Monumentul Eroilor, amplasat în mijlocul satului Florești, ridicat în anul 1925 din inițiativa directorului școlii de atunci, Ioachim Pop, în memoria soldaților din comuna Florești căzuți la datorie în primul război mondial.
  • Biserica Romano-Catolică din Florești, monument de secol al XIV-lea, edificiu construit în stil gotic târziu.
  • Biserica de lemn din Tăuți construită în anul 1822, cu hramul “Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”.
  • Biserica parohială românească din Florești “Sfântul Dumitru”, ridicată între anii 1830-1834 pe cheltuiala integrală a canonicului profesor Dumitru Căian-Tânărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window