Comunicat Reluarea cursurilor în școli, începând de luni 8 februarie a.c.

Școlile din comuna Florești vor respecta reglementările autorităților referitoare la scenariul roșu, peste 3 cazuri de îmbolnăviri la mia de locuitori.

”Dincolo de sănătatea noastră, pandemia de Covid 19 a afectat profund sistemul de învățământ, iar actul educațional nu a putut fi implementat eficient și nici la standardul pe care ni-l dorim cu toții pentru copiii noștri. În aceste circumstanțe am fost nevoiți să ne adaptăm la un sistem nou, învățământul online, care a adus pentru unitățile de învățămât și pentru autoritățile locale una dintre cele mai mari provocări. Primăria Florești a încercat în această perioadă să creeze cadrul necesar și să asigure profesorilor și copiilor toate mijloacele necesare pentru ca actul educațional să aibă loc, si totusi, nu in orice conditii”, a declarant primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu într-o intervenție pe pagina de Facebook.

Domnia sa a făcut referire și la prima etapă de achiziționare de tablete pentru copiii care nu dispuneau de echipamentele necesare pentru a participa la cursurile online.

”Un moment important este este reluarea cursurilor cu prezența la clasă, pentru anumite categorii de elevi, începând de luni, 8 februarie. În Florești suntem în scenariul 3, așa cum sunt acestea definite în ordinele ministerelor. Asta înseamnă că rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. Acest scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studii”, a mai declarant Primarul comunei Florești.

Unitățile de învățământ de pe raza comunei rămân în strânsă colaborare cu Primăria Florești și vor asigura respectarea tuturor normelor de distanțare și de dezinfecție în așa fel încât să fie redusă la minim răspândirea virusului. Au fost stabilite circuite funcționale pentru deplasarea elevilor și au fost amenajate spații de recreere. Unitățile de învățământ au asigurate materialele de curățenie, igienă și dezinfecție. Este asigurat un stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și cadre didactice, iar personalul este instruit pentru aplicarea planului de măsuri de protecție sanitară.

În ceea ce privește transportul elevilor la școală, autobuzele școlare vor circula pe toate cele 6 rute obișnuite și în același orar. Câte un reprezentant de la poliția locală va fi pe fiecare rută, atât la preluarea cât și la debarcarea copiilor.

Protocoalele DSP Cluj vor fi aplicate în cazul în care vor apărea cazuri de Covid-19 în unitățile de învățământ, autoritățile locale lansează un apel tuturor de a trata cu seriozitate situația și de a respecta recomandările.

În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.

Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.

Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul, care poate fi descărcat aici:

https://bit.ly/2LrjlvS

Informații relevante din ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății (http://bit.ly/ordin_comun_scoli).