Prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia

În conformitate cu prevederile stabilite de LEGEA nr. 62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Normelor Metodologice de aplicare a Legii, aprobate prin HOTĂRÂRE nr. 707 din 5 septembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările şi completările ulterioare,

Având în vedere necesitatea diminuării suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariţia primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia!

Totodată, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută la alin. (1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.

În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin. (1) nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de-intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei

judecătoreşti competente, prin ordonanţă președinţială, dată cu citarea părţilor.

Dispoziţiile art. 3 se aplică în mod corespunzător. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii și ai bazinelor piscicole.

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, regăsiţi, atașat, Toolkit-ul STOP AMBROZIA! realizat de Let’s Do It, Romania! în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti şi doamna Dr. loana-Gabriela CRIŞAN, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, cu scopul de a facilita identificării plantei, conştientizarea efectelor sale asupra sănătății oamenilor și furnizarea de soluţii pentru combaterea acesteia.