În atenția persoanelor vulnerabile!!!
Conform adresei cu nr.44602/31.10.2024, referitoare la Programul REPower EU 2024, se vor acorda finantari din fondurile europene prin PNRR, Investitia I4 Schema de granturi sub forma de bonuri valorice pentru accelerarea utilizarii energiei din surse regenerabile de catre gospodarii, respectiv Investitia I7,Axa I– renovare ce vizeaza eficienta energetica combinata cu instalarea panouri solare, pe cladirile rezidentiale unifamiliale, numai pentru gospodariile sarace din punct de vedere energetic si pentru consumatorii vulnerabili de energie.
Persoanele vulnerabile sunt definite conform Legii nr. 226/2021 astfel:
Art. 3 Alin(1) lit a) consumator vulnerabil de energie, denumit in continuare consumator vulnerabil – persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale;
Art. 4. – (1) Consumatorii vulnerabili se incadreaza in urmatoarele categorii:
a) consumatori vulnerabili din motive de venit;
b) consumatori vulnerabili din motive de varsta;
c) consumatori vulnerabili din motive de sanatate;
d) consumatori vulnerabili izolati.
(2) In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se incadreaza familia sau persoana singura al carei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure se incadreaza in venitul prevazut la art. 7 alin. (2). (2) Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru incalzire este de 1.386 lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 lei, in cazul persoanei singure.
(3) In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de varsta se incadreaza persoanele prevazute la alin. (2) si care au implinit varsta standard de pensionare prevazuta de legislatia privind sistemul public de pensii.
(4) In categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sanatate se incadreaza persoanele care, fie necesita aparate electrice pentru mentinerea in viata sau pentru mentinerea starii de sanatate, fie prezinta probleme de sanatate care impiedica sau restrictioneaza mobilitatea si/sau deplasarea acestora ori necesita modalitati de informare si comunicare adaptate nevoilor specifice, in conditiile prevazute de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) In categoria consumatorilor vulnerabili izolati se incadreaza familiile si persoanele singure ale caror locuinte se afla in zone izolate sau in asezari informale potrivit anexei nr. 2 la Legea nr. 350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cele două scheme de granturi, I4 și I7, funcționează pe principiul acordării de vouchere valorice pentru investiții în panouri fotovoltaice, sisteme de stocare și lucrări de izolare termică a locuințelor individuale (NU SUNT ELIGIBILE LOCUINȚELE COLECTIVE ȘI SEMICOLECTIVE).
Beneficiarii finali (proprietari de locuințe individuale, CASE) vor încheia contracte cu agenții economici acceptați în program, iar finanțarea investițiilor se va asigura direct agenților economici. Lista agenților economici acceptați se va publica la sfârșitul lunii noiembrie 2024, după care agenții economici vor demara semnarea contractelor cu beneficiarii finali (persoane fizice) și depunerea cererilor de finanțare.
Pentru a fi eligibili, persoanele fizice trebuie:
– să aibă domiciliul la adresa unde se dorește investiția, cf. act de identitate,
– să fie proprietar pe cel puțin 50% din clădirea și terenul obiect al investiției, caz în care ceilalți proprietari trebuie să îș i dea acordul pentru investiție,
– dacă apelul de proiecte se adresează persoanelor vulnerabile energetic, beneficiarul trebuie să se regăsească pe lista consumatorilor vulnerabili de energie transmisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,
– clădirea nu trebuie să fie monument istoric, să nu fie situată în zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau într-o zonă construită protejată aprobată potrivit legii
– să contacteze un agent economic acceptate în program și să încheie un contract cu acesta.
Activitățile eligibile
Acțiunile sprijinite în cadrul Investiției 7, Axa I, vizează renovarea clădirilor rezidențiale în vederea creșterii eficienței energetice și instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice.
7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor
Se adresează doar persoanelor vulnerabile energetic ce se regăsesc pe lista transmisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Activități eligibile
A. reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii prin:
i. izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare (ex. Tencuială decorativă)
ii. lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
iii. izolarea termică a acoperișului/planșeului;
B. instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua naţională de distribuţie;
C. realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii;
D. realizarea Raportului de audit energetic;
E. întocmirea Certificatelor de performanță energetică (inițial și final).
1.Pentru dovedirea identității Beneficiarului final, se va include în dosarul de finanțare un document de identitate valabil.
✓ Beneficiarul final este persoană fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului;
✓ Beneficiarul final se regăsește pe lista consumatorilor vulnerabili de energie, verificată și aprobată de către MIPE.
✓ Locul de implementare al proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă.
2. Documente privind dreptul de proprietate
Pentru dovedirea dreptului de proprietate privată asupra clădirii pe care se realizează investiția este prezentat:
✓ extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele Beneficiarului final (consumator vulnerabil de energie), cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE, sau
✓ Orice alt document (exemplu: extras de rol fiscal) eliberat de către Autoritatea Publica Locală (APL) din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă, emis cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE.
✓ Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra clădirii, la momentul depunerii cererii de finanțare.
În plus, clădirea este liberă de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului, nu face obiectul unor litigii având că obiect dreptul invocat de către consumatorul vulnerabil de energie pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
✓ În cazul în care clădirea rezidențială este deținută în coproprietate de mai multe persoane, sunt îndeplinite condițiile:
▪ Beneficiarul final, consumator vulnerabil de energie, deține minim 50% din suprafața utilă a clădirii;
▪ Beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului (conform contractului comercial dintre operatorul comercial și consumatorul de energie vulnerabil)
Suprafața utilă a clădirii menționată în expertiza tehnică este de minim 40 de metri pătrați și maxim 100 de metri pătrați
În cazul în care clădirea obiect al proiectului este deținută în coproprietate de mai multe persoane, sunt îndeplinite cumulativ condițiile:
– beneficiarul final (consumator vulnerabil de energie) deține minim 50% din suprafața utilă a clădirii.
– beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului (conform contractului comercial dintre Solicitant și Beneficiarul final).
✓ Locul de implementare a proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă.
3. Expertiza tehnică a clădirii (la nivel de clădire rezidențială unifamilială)
Raportul este întocmit de către un expert tehnic atestat în urma expertizării tehnice a clădirii la acțiuni seismice și conține o sinteză a procesului de evaluare seismică a clădirii, furnizând informații care fundamentează decizia de încadrare a construcției în clasa de risc seismic.
Expertiza tehnică va confirma că respectiva clădire:
➢ nu este încadrată în clasa I de risc seismic, respectiv clădiri cu risc ridicat de prăbuşire,
➢ nu este încadrată în clasa II de risc seismic, respectiv clădiri care, sub efectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore și,
➢ nu prezintă lucrări de intervenție în curs de execuţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente.
Pana la sfarsitul lunii Noiembrie 2024, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va publica lista cu agentii economici acreditati, pe care o vom afisa si pe Site -ul Primariei.
La nivelul Consiliului Județean Cluj a fost constituit Ghișeul Unic de Eficiență Energetică care are rolul de a oferi sprijin persoanelor ce doresc să beneficieze de finanțare în cadrul celor două scheme de granturi menționate.
Date de contact: tel. 0372.64.00.09 ,email: guee@cjcluj.ro
Persoanele care doresc să verifice dacă se regăsesc pe lista persoanelor vulnerabile pot de asemenea să contacteze Serviciul de Asistenta Socială,Medicină școlară,Probleme romi al Primăriei Comunei Floresti, Tel. 0364994, serviciul.as@floresticluj.ro
ATAȘĂM PENTRU CEI INTERESATI, PASII DE URMAT.